ABD Kongresinden Ukrayna’ya birinci soğuk bildiri: Kimseye açık çek vermeyiz

Fergus

New member
ABD Kongresinde 8 Kasım’da yapılan orta seçimlerin akabinde, yeni Kongre 3 Ocak’ta bakılırsavine başlayacak. Lider Joe Biden ise Demokratların çoğunlukta olduğu eski Kongrenin son gündemi konusunda Beyaz Saray’da Cumhuriyetçi ve Demokrat başkanlarla bir ortaya geldi.

Toplantı daha sonrası Beyaz Saray’daki basın mensuplarına konuşan McCarthy, Temsilciler Meclisindeki çoğunluğu ocaktan itibaren Cumhuriyetçilerin ele alacağını anımsattı. McCarthy, Rusya-Ukrayna savaşında Ukrayna’ya verilen yardımlara değindi.

‘Yaptığım harcamaların hakikat yere gittiğinden emin olmak istiyorum’

Rusya’nın savaşının “haksız” olduğunu belirten McCarthy, “Ancak kimseye hiç bir şey için açık çek vermiyorum. Çok çalışan Amerikan halkının vergi paralarından bahsediyoruz. Yaptığımız harcamaların yanlışsız yerlere gittiğinden emin olmak istiyorum” tabirlerini kullandı.

‘Bu şahsın Cumhuriyetçi partide yeri yoktur’

Eski ABD Lideri Donald Trump‘ın Yahudi tersi görüşleriyle bilinen Nick Fuentes ile yaptığı ve tartışmalara yol açan görüşmesinin sorulması üzerine ise McCarthy, “Hiç kimsenin Fuentes ile vakit geçirmemesi gerektiğini düşünüyorum. Bu şahsın Cumhuriyetçi Partide yeri yoktur. Fuentes’in ideolojisinin toplumda yeri yoktur” dedi.

Demokratları eleştirdi

McCarthy, geçen hafta Meksika hududuna yaptığı ziyarete de dikkati çekerek, hududun gittikçe inançsız bir yer olduğunu ve Biden’ı burayı ziyaret etmeye çağırdığını belirtti. Demokratların dediğinin tersine şu anda ABD iktisadının de berbat durumda olduğunu vurgulayan McCarthy, şu biçimde konuştu: “Demokratların 2 yıldır hem Temsilciler Meclisini birebir vakitte Senatoyu denetim edip, bugün bizim burada liderle konuşmamız bir talihsizlik. Tahminen de bu niçinle Temsilciler Meclisinin çoğunluğu Cumhuriyetçilere geçti. Demokratlar işlerini yapmadı. Tüm hükümeti denetim ettiler lakin ne yapıp yapmayacaklarını konuşmak için son dakikayı beklediler. Bu da Amerikan halkını mağdur etti. Zira Kongre çalışmıyordu, Kongre işini yapmıyordu. Ben sırtımı yaslayıp oturmayacağım, Amerikan halkı için çalışacağım.”

‘Yok edici sonuçları olabilir’

Öte yandan, görüşmeye ait Beyaz Saray’dan yapılan açıklamada, görüşmede demir yolu personellerinin olası grevinin gündeme geldiği belirtilerek, bu biçimde bir grevin ülke için “yok edici” sonuçları olabileceği ihtarında bulunuldu.

Ayrıca görüşmede hem hükümet fonunun birebir vakitte Ukrayna’ya sağlanacak yardımların ele alındığına işaret edilen açıklamada, Biden’ın farklı perspektiflerden görüşleri dinleyerek bir orta yol bulmanın en hakikat yol olduğuna inandığı vurgulandı.