Çavuşoğlu ve Stoltenberg ortak basın toplantısı düzenledi

Fergus

New member
NATO Genel Sekreteri Stoltenberg ile Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ortak basın açıklaması yaptı. Bakan Çavuşoğlu, “20 gün daha sonra (Karadeniz) tahıl mutabakatının yeniden yenilenmesi gerekiyor. Kesintisiz bir biçimde devam etmesi için gayretlerimizi sürdürmeye devam edeceğiz” sözlerini kullanırken NATO Genel Sekreteri Stoltenberg de Türkiye’nin uğraşlarını büyük takdirle karşıladıklarını belirterek, “Artık İsveç ve Finlandiya’nın tam üye olarak NATO’ya katılması lazım” dedi.

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu’nun konuğu olarak Ankara’da bulunan NATO Genel Sekreteri Stoltenberg, Çavuşoğlu ile birlikte gazetecilerin sorularını yanıtladı. Ortak basın açıklamasında konuşan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu İsveç ve Finlandiya’nın NATO üyeliğiyle gündemde olduğunu belirterek şunları söylemiş oldu:

Malumunuz Madrid’de üçlü bir mutabakat zaptı imzalanmıştı. Her iki ülke bakanları bu muhataraya bağlılıklarını lisana getiriliyor. Temel olan bu muhtıralarda olan unsurların uygulanması. İsveç’te kurulan yeni hükümetin daha kararlı olduğunu görüyoruz. Yeni İsveç Başbakanı, cumhurbaşkanımızın davetlisi olarak gelecek hafta Ankara’ya geliyor. Bu hususları kendileriyle ile görüşme imkânınız olacak. Ayrıyeten üç ülke içinde kurulan uzmanlar seviyesinde bir düzenek vardı. Birinci toplantı Helsinki’de gerçekleşmişti. Bir daha sonraki toplantı Stockholm’da gerçekleşecek. O görüşmede da atılan ve atılacak adımları gözden geçirme bakımından faydalı olacağını düşünüyorum

Stoltenberg’in açıklamalarından öne çıkanlar şöyleki:

“Bugün Ege’deki durum, terörizmle gayret, Finlandiya ve İsveç’in NATO üyeliği ve Ukrayna’ya verilen takviye masadaydı. Son haftalarda füzelerin atıldığını, dronelarla akın yapıldığını, altyapının zalimce yerle bir edildiğini ve kışın geldiği devirde bunun yapıldığını görüyoruz.

Haziran’da tüm müttefikler NATO’ya Finlandiya ve İsveç’i davet ettiler. Sizin değerli beklentileriniz var. Türkiye, Finlandiya ve İsveç muhtırasının daha fazla güvenlik getirmesini bekliyoruz.

Hem Finlandiya tıpkı vakitte İsveç başkanları ile geçen hafta konuştum. Her iki ülke önderleri muhtırayı uygulayacak somut adımları atacak. İsveç yeni yasalar geçiriyor, bu biçimdece terör örgütlerinin iştiraki PKK dahil olmak üzere engelliyor. Daha fazla ülke dışı irade ve hudut dışı olaylar gerçekleşmeye başladı, iadeler arttı. Finlandiya ve İsveç, Türkiye’ye taahhüdünü yerine getiriyorlar.

Artık İsveç ve Finlandiya’nın tam üye olarak NATO’ya katılması lazım. İsveç ve Finlandiya’nın kelamlarını tuttuğuna inanıyorum. Yalnızca davet edilmekle kalmayıp artık NATO’ya tam üye olmasının vaktinin geldiğini düşünüyorum.