İklim değişikliği için vefat orucuna başladı: Beni vefata terk etmezler diye düşündüm

Fergus

New member
İklim değişikliği konusuna dikkat çekmek için Birleşik Krallık parlamento binası önünde vefat orucuna başlayan ve aksiyonunu beş hafta sürdüren Angus Rose, bakanların ilgisizliğini eleştirdi. “Bakanların taleplerimi yok sayarak ölmeme göz yumacaklarını düşünmemiştim” diyen Rose, 37 gün aç kaldığını ve 17 kilo verdiğini aktardı.

Rose, Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Konferansı’ndan (Cop26) evvel İngiltere Başbakanı Boris Johnson‘a verdiği iklim değişikliği brifingini dikkate alınmadığı için çabucak sonrasında Güç Bakanı Greg Hands‘e iletmiş ve yayın kuruluşları aracılığıyla halka sunulana kadar yemek yemeyeceğini duyurmuştu.

Yeşiller devreye girdi

Ölüm orucuna başlayan ve 37 gün aç kalan Rose, Yeşiller Milletvekili Caroline Lucas‘ın parlamentoda iklim değişikliği konusunda bir brifing ayarlama kelamından daha sonra aksiyonuna son verdi.

Rose, brifingin yalnızca parlamento komitesine sunulması yerine televizyon aracılığıyla da yayınlanmasını istemiş fakat bir daha de elde ettiği sonuçla yetindi. Rose bu duruma dair, “bu sonuçtan da mutlu olduğunu” tabir etti.

17 kilo birden verdi

Beş haftadan uzun bir süre boyunca mevt orucu aksiyonunu sürdüren Rose, 17 kilo birden verdi ve halsiz düşerek ayakta durmakta zorlanır oldu. Sağlığındaki bozulmalara karşın Rose, hareketi boyunca her gün parlamento binası önüne giderek protestosuna devam etti.

‘Beni vefata terk etmezler sandım’

Vücut tartısının büyük bir kısmını kaybettiğini ve vefat riski yüksek bireyler kategorisine girdiğini belirten Rose, “Ölüm orucuna başlamadan evvel beni mevte terk etmezler diye düşünmüştüm” sözlerini kullandı.

İngiliz gazetesi The Guardian’a açıklama yapan hükümet yetkilileri ise bakanların Rose’un taleplerine karşılık vermemesinin öne sürülen sebebi olarak, öteki insanların da tehlike içeren misal aksiyonlarda bulunma konusunda cüret vereceği ihtimalini gösterdi.