İsveç hükümetinden Kur’an-ı Kerim açıklaması: Müslümanları anlıyorum

Fergus

New member
İsveç Başbakanı Ulf Kristersson ve İsveç Dışişleri Bakanı Tobias Billström, Danimarkalı çok sağcı Sıkı Taraf Partisi başkanı Rasmus Paludan‘ın Türkiye’nin Stockholm Büyükelçiliği önünde Kur’an-ı Kerim yakmasına müsaade verilmesini “ifade özgürlüğü” ile savunarak, aksiyonu “saygısızlık” olarak niteledi.

Başbakan Kristersson, Twitter’dan paylaştığı bildiride, “İfade özgürlüğü, demokrasinin temel bir modülüdür fakat yasal olan, her vakit uygun olan değildir. Biroldukça insan için kutsal olan kitapları yakmak son derece saygısız bir davranıştır. Stockholm’de yaşananlardan rahatsız olan tüm Müslümanları anlıyorum” sözlerini kullandı.

Dışişleri Bakanı Billström ise Twitter’dan paylaştığı bildiride hem provokasyonu eleştirdi birebir vakitte söz özgürlüğü savunması yaptı.

‘Dehşet verici’

Billström, “İslamofobik provokasyonlar dehşet verici. İsveç, geniş kapsamlı bir tabir özgürlüğüne sahiptir fakat bu, İsveç hükümetinin yahut benim söz edilen görüşleri desteklediğimiz manasına gelmez” görüşünü paylaştı.

İsveç’te Kur’an-ı Kerim yakılması

İsveç’in başşehri Stockholm’de 21 Ocak’ta Danimarkalı çok sağcı Sıkı Taraf Partisi önderi Rasmus Paludan, Türkiye’nin Stockholm Büyükelçiliği önünde Kur’an-ı Kerim yakmış, kalabalık polis muhafazasında gerçekleştirilen aksiyon sırasında Paludan’ın yanına kimsenin yaklaşmasına müsaade verilmemişti.

İsveç hükümetinin Kur’an-ı Kerim yakılması için Paludan’a müsaade vermesine, Türkiye’de hükümet ve muhalefet yetkilileri başta olmak üzere epey sayıda İslam ülkesinden reaksiyon gösterilmişti.