Kraliçe daha defnedilmeden bölünme sinyalleri

Fergus

New member
Karayip ülkesi Antigua ve Barbuda’nın Başbakanı Gaston Browne, Kraliçe II. Elizabeth‘in vefatının akabinde, ülkenin önümüzdeki üç yıl ortasında cumhuriyete geçip geçmeyeceğine karar vermeyi planladığını ve verilecek kararla yeni Kral III. Charles‘ın devlet başkanlığı nazaranvinden alınabileceğini söylemiş oldu.

Başbakan Browne, III. Charles’ın yeni kral olduğunun resmi bir merasimle teyit edilmesinden kısa bir süre daha sonra cumartesi günü ITV News’e verdiği demeçte, “Bu husus önümüzdeki muhtemelen üç yıl ortasında referanduma gdolayılmesi gereken bir konu” dedi.

Brown, “Cumhuriyet olmanın sahiden hâkim bir ulus olmamızı sağlayacak bağımsızlık çemberini tamamlamak için son bir adım” olduğunu söyleyerek kelamlarına, “Referandumun bir düşmanlık hareketi olmadığını” halinde devam etti. Başbakan, İngiliz Milletler Topluluğu üyeliğinden çekilmeyi planlamadıklarını da vurguladı.

1981’de bağımsızlığını kazanmıştı

100 binlik bir nüfusa sahip olan ülke, 1981 yılında Britanya’dan bağımsızlığını kazanmıştı lakin Britanya imparatorluğunun eski topraklarını da içeren siyasi bir birlik olan İngiliz Milletler Topluluğu’nun bir kesimi olarak kalmış ve Birleşik Krallık hükümdarını devlet lideri olarak paylaşan 15 ülkeden biri olmuştu.

Yeni Zelanda’da da konuşuluyor

Kraliçe’nin mevti Yeni Zelanda’da da cumhuriyet tartışmalarını canlandırdı. Ülkenin Başbakanı Jacinda Ardern, “Cumhuriyete geçiş tartışmalarının yıllardır süren büyük bir tartışma olduğuna” dikkat çekerek, idare değişikliğinin hükümetin “yakın vakitte gündeminde olan bir şey olmadığını” ve bu hususun “aciliyetinin” bulunmadığını tabir etti.

Öte yandan, daha evvel bir epey defa idare değişikliğine ait dayanağını lisana getiren Ardern, “Yeni Zelanda’nın vakit içinde varacağı yerin bu (cumhuriyet) olduğuna inanıyorum. Bunun benim ömür müddetim ortasında gerçekleşeceğine inanıyorum” dedi.