“Nesiller arası değişim, sadece %15'i üçüncü nesle ulaşıyor”

abastard

New member
“İtalyan girişimcilik sisteminin yapılanma biçiminden kaynaklanan kuşak değişimi gerçek bir sorunu temsil ediyor. Aslında şirketlerin %85'i orta-küçük ölçekli ve çalışanların %57'si bir ila on dokuz çalışana kadar çok küçük şirketlerde bulunuyor. Ancak Çok fazla dikkat gerektiren ve zamanında ele alınması gereken en hassas konu, aile şirketlerinin dörtte birinin 70 yaş üstü liderler tarafından yönetilmesidir. Sonuçlar bize İtalya'da işletmelerin %25'inin ikinciye kadar ayakta kaldığını gösteriyor. Üçüncü kuşakta ise ekonomimizin omurgası olan orta ölçekli işletmelerin yalnızca %15'inin yardıma ihtiyacı olacak.” Bu, Industria Felix Magazine tarafından Cerved işbirliğiyle düzenlenen ve bugün Roma'da Luiss Guido Carli Üniversitesi'nde gerçekleştirilen 56. Industria Felix etkinliği sırasında yorum yapan Grant Thornton Consultants Başkanı Roberto Hugo Tentori'nin bir notunda belirtildi.

Tentori, nesillerin yenilenmesi konusunda şöyle devam ediyor: “Benim tavsiyem tavsiye almaktır. Çünkü çoğu zaman duygusal yön, üçüncü taraflar hakkında seçim yapmayı zorlaştırır. Rehberlik edebilecek ve neslin çekiciliğini artırabilecek bir yöneticinin olmasını sağlamak için bu yön bir kenara bırakılmalıdır. Önümüzdeki birkaç yılda korkutucu derecede hızlı bir kuşak değişimi olacak ve hazır olup olmayacağımızı bilmiyorum ama eğer Devlet az şey yapabiliyorsa, girişimciler de çok şey yapabilir”.

Tentori, “Şirketler için bir başka zorlu konu olan ve ne yazık ki bugün çok güncel olan enerji fiyatlarındaki artışa bağlı işletme maliyetleri konusunda, Pnrr fonlarının çok yardımcı olduğunu” belirtti. 2030'da enerjinin %40'ının yeşil olması bekleniyor, Ancak bu bizi enerji güvenliğine sokmuyor çünkü hala sınırlı bir paya sahip. Ülkemiz için mümkün olan tek çözüm son nesil nükleer enerji, alternatif enerji kaynağımız yok, Avrupa'nın en pahalısı, ondan sonra beşinci sıradayız. Almanya, Belçika, Danimarka ve İrlanda, orta ölçekli şirketlerimiz kendilerini yüksek fiyatlarla uğraşmak zorunda buluyorlar çünkü bugüne kadar bu maliyetleri azaltmalarına olanak tanıyan teşviklerin olduğunu düşünmüyorum, bu nedenle sistemik düzeyde sürdürülebilir ve küresel seçimler ve çözümler”.