Altında yaşanan süratli düşüşün niçini ne?

Yahya

New member
Altın meblağları süratle düşüşe geçti. Ons altında yaşanan düşüş gram altına da negatif olarak yansıdı. Gram altın 1145 lira düzeyine kadar gerilemiş oldu. Altındaki düşüşün sebebi ise doların öbür para üniteleri karşısında güçlenmesi olarak öne çıktı.

Küresel ekonomiler enflasyon problemiyle uğraş ederken merkez bankaları da fiyat istikrarını korumak için atılımlarda bulunuyor. Bu ataklar para piyasalarında istikrarları değiştiriyor. Global enflasyondaki düşüş eğilimi niçiniyle Fed’in faiz indirimine başlayacağı beklentisi altın fiyatlarına müspet yansımış, gram altın tarihi yüksek düzeylerine ulaşmıştı.

Japonya Merkez Bankası para siyasetini değiştirmedi. Bu gelişimin akabinde dolar, Japon Yeni ve başka para üniteleri karşısında güçlendi. Güçlenen dolar niçiniyle de ons altın tarafında düşüş yaşandı. Ons altında yaşanan düşüşe paralel gram altında da gerileme gerçekleşti.

Ons altın meblağları kuvvetli doların tesiriyle 1900 doların altında fiyatlamalar gerçekleştirmeye başladı. Ons altın güne 1909 dolardan başladı. Gün ortasında en düşük 1896 dolar en yüksek de 1910 dolar düzeyini gördü. Şu sıralar 1897 dolar düzeylerinde süreç görüyor.

Gram altın meblağları güne 1152 lira düzeyinden başladı. Gün ortasında en düşük 1145 lira, en yüksek de 1154 lira düzeyi görüldü. Şu sıralar gram altın 1146 lira düzeyinde süreç görüyor.

Fed’in 1 Şubat 2023 tarihinde açıklayacağı faiz sonucu piyasalar için belirleyici olacak. Analistler düşüşe geçen ons altının 1900 doların üzerine çıkacağı beklentisini koruyorlar. Fed’in faiz artırım suratını yavaşlatmasını bekleyen analistler bu beklentiye paralel olarak ons altının 1900 doların üstünde tutunacağını öne sürdü.

bigpara.hurriyet.com.tr