Deloitte: ‘Salgında kırsala kaçanlar kentlere geri dönüyor…’

Yahya

New member
Covid-19 salgını sırasında büyük kentlerden küçük yerleşim ünitelerine göç eden beyaz yaka çalışanlar geri dönüyor. ABD’de yapılan araştırma ‘şehre dönüş’ trendiyle ilgili kuvvetli sinyaller veriyor. Lakin kent hayatına geri dönmek isteyen ABD’li beyaz yakalılar, biroldukça ülkedekine benzeri bir şokla karşılaşıyor: Konut tutarları…

Pandemi, çalışma, öğrenme ve bağlantı biçimlerini değiştirirken beşerler da yaşadıkları yerleri yeniden gözden geçirmeye başladılar. Bilhassa pandeminin günlük hayatı ağır bir biçimde etkilemeye başladığı 2020’nin ortalarında kentsel alanlardan daha sakin bölgelere ve kırsala gerçek değerli bir göç başladı. Bunun en büyük sebebi insanların daha az nüfuslu alanlara taşınarak tüm hane halkının uzaktan çalışma ve dersleri takip etmesini sağlayabilecek altyapıyı oluşturabilecek konutlarda yaşamak istemeleriydi. Kısıtlamaların büyük ölçüde ortadan kalkması ve pandemi öncesi yaşama dönüşün başlaması ile bu kararlar da gözden geçirilmeye başlandı.

Ancak eski etraflarına dönmeyi düşünen ve bir mesken satın almayı planlayanlar, daha yüksek konut meblağları, yüksek mortgage oranları ve hudutlu konut arzı ile karşı karşıya kalıyor. bu vakitte ABD’de en hayli nüfus kaybeden kent New York olurken yakınındaki Connecticut, Maine ve Vermont’taki nüfus artış suratı 2021’de evvelki 10 yıla bakılırsa epeyce arttı. Bunun en büyük sebebi olarak insanların pandemiye reaksiyon olarak New York’tan ayrılması biçiminde yorumlanıyor.

Kırsal bölgelere taşınanların büyük çoğunluğu kiracılar

Pandemi sırasında büyük kentlerden kırsal bölgelere taşınanlar çoklukla kiracılar oldu. Taşınan kiracıların konut satın aldıkları, kırsal bölgelerdeki konut sahibi olma oranlarının artmasına da yansıyor. Kentlerin dışına hakikat bu hareket büyük kentlerin haricindeki bölgelerde kira oranlarını yükseltirken 2020 ortalarından itibaren konut satışlarının da artmasına niye oldu. Artış, mortgage oranlarının yükselmeye başladığı Ocak 2022’ye kadar sürdü. Ocak 2018-Ocak 2022 içinde müstakil konutların fiyatı yüzde 11 arttı. Ağustos 2020-Ağustos 2022 içindeki artış oranı ise yüzde 25,9’a ulaştı.

ABD’de 30 yıllık sabit yüzde 3 civarı olan mortgage oranlarının yıllık sabit yüzde 6,7’ye yükselmesine paralel 2022’nin ikinci çeyreğinde ortalama 440 bin dolar olan bir konutun fiyatı yüzde 53 artışla 787 bin dolara yükseldi. İnşaat maliyetlerinin de bu vakitte süratle yükselmesi niçiniyle yeni mesken meblağlarının yüzde 14’ün üzerinde artması bekleniyor.

Deloitte İnsan İdaresi Hizmetleri Önderi Cem Sezgin, “Pandemi daha sonrası işe dönüş trendi beklentilerden süratli gelişti. Hibrit çalışma, kalıcı bir uygulama olarak iş hayatında yerini alsa da biroldukça şirket kısmen ofise döndü yahut dönmeyi planlıyor. Klâsik çalışma sistemine geçilmesi eğilimi en epey, salgın devrinde uzaktan çalışma fırsatını değerlendirip kırsala göç eden beyaz yakalı çalışanları etkiledi. Çalışma koşulları niçiniyle dönenler olduğu üzere bir daha kent ömrünü yeğleyenlerin de olduğu görülüyor. Lakin kente geri dönüş biroldukça ülkede benzeri kaideler niçiniyle beyaz yakalı çalışanları zorluyor. Zorlukların başında da konut kiraları ve konut fiyatlarındaki artış geliyor. ABD ve Avrupa da yüksek enflasyonla çaba ediyor. Enflasyon tesiriyle artan fiyatlar, yüksek inşaat maliyetleri kente dönüş yapmak isteyen beyaz yaka çalışanların önüne mahzur olarak çıkıyor. Büyük kentler haricindeki daha küçük ve hesaplı yerleşim yerlerinde konut arayışları ise sürüyor. Önümüzdeki devir de pandemi vaktindeki kadar olmasa da bilakis göçün devam edeceğini düşünüyoruz” dedi.