Global çapta şirketler ciro kaybına hazırlık yapıyor…

Yahya

New member
Allianz Trade’in gerçekleştirdiği Global Ticaret Anketi’nin ortaya koyduğu üç kıymetli trend; ciro kaybına hazırlanan şirketlerin sayısında ve alacakların tahsili riskinde artış ile kritik değerdeki devlet dayanağı oldu.

Alacak sigortasında dünya önderi Allianz Trade, “Allianz Trade 2022 Global Anketi”nin sonuçlarını yayınladı. Anket sonuçları, 2021 yılında ticari faaliyetlerin global olarak bir daha canlanmasıyla iyimserliğin oluştuğunu lakin bunun akabinde, 2022 yılının ihracatçılar için fazlaca daha kuvvetli olabileceğini gösteriyor. Hem iş dünyası birebir vakitte tüketici nezdinde inanç kaybına niye olan Ukrayna’daki savaşa bağlı olarak yükselen emtia fiyatlarıyla, uzun periyodik tedarik zinciri aksaklıklarının önümüzdeki aylarda ihracat maliyetlerini artırması öngörülüyor.

Amerika Birleşik Devletleri, Çin, Birleşik Krallık, Fransa, İtalya ve Almanya’daki şirketlerin nabzını tutan, Ukrayna’nın işgali öncesi ve daha sonrasını da kapsayacak biçimde yaklaşık 3 bin şirketin katıldığı iki anketin genel sonuçlarının öne çıkardığı üç trend ise ciro kaybına hazırlanan şirket sayısında ve alacak tahsili riskindeki artış ile kritik ehemmiyetteki devlet dayanakları oldu.

Kimya, güç, kamu hizmetleri ile makine ve teçhizat kesimlerinde tasa büyük

Devlet dayanağı, kriz vakit içinderında hala hayati kıymete sahip


Anket neticelerina göre şirketlerin esas tasaları içinde yüksek güç fiyatları, jeopolitik tansiyonlar, artan nakliye darboğazları, Rusya’ya yönelik yaptırımlar ve girdi kıtlıkları yer alıyor. Ankete katılan şirketlerin yaklaşık yarısı, artan finansman maliyetleri ve kur risklerinin oluşturduğu ek baskı karşısında korunmanın Covid-19 periyodunun mirası olan, devletin sağladığı finansman takviyesi (garantili krediler ve direkt sübvansiyonlar yoluyla) olduğuna inanıyor. Lakin Allianz Trade’e bakılırsa epey daha şiddetli bir ekonomik şok yaşanmadığı sürece Covid-19 krizindeki “ne kıymetine olursa olsun” biçimi bir siyaset dayanağının benzerinin görülmesi muhtemel değil.

Avrupalı ihracatçıların yüzde 40’ından fazlası, Ukrayna’nın işgalinden daha sonra ödeme vadelerinin artmasını bekliyor ve yarısından fazlası önümüzdeki altı ila 12 ay ortasında ödeme alamama riskinde bir artış öngörüyor.