Global ticari sigorta meblağları, yılın 3. çeyreğinde yüzde 6 arttı

Yahya

New member
Müşterilerinin kesimlerine özel riskleri tesirli bir biçimde yönetmeleri için yaratıcı tahliller sunan Marsh’ın yayınladığı ‘Küresel Sigorta Piyasa Endeksi’ne bakılırsa global ticari sigorta fiyatları, ölçülü artış trendini sürdürerek 2022 yılının üçüncü çeyreğinde yüzde 6 artış gösterdi. Siber sigorta oranlarında ise artış birinci çeyreğe bakılırsa daha yavaş olsa da artmaya devam ediyor.

Dünyanın başkan sigorta brokeri ve risk danışmanı Marsh’ın deklare ettiğı Global Sigorta Piyasası Endeksi’ne göre, global ticari sigorta fiyatları 2021’in birinci çeyreğinden itibaren gösterdiği ölçülü artış trendini sürdürerek 2022’nin üçüncü çeyreğinde yüzde 6 arttı. 2’inci çeyrekteki artış oranı ise yüzde 9 olmuştu.

Biroldukca bölgede fiyat artışları, belli finansal ve profesyonel sigortalar alanlarındaki artış suratının yavaşlaması ile dengelendi. ABD’de görülen yüzde 5’lik artış, (2022’nin ikinci çeyreğinde oran yüzde 10 idi), ortalama fiyat artışlarının en gerisinde kalan oran oldu. İngiltere’de fiyatlar yüzde 7 (yüzde 11’den düşüş), Pasifik’te yüzde 5 (yüzde 7’den düşüş), Asya’da yüzde 2 (yüzde 3’ten düşüş), Latin Amerika ve Karayipler’de yüzde 5 (2’inci çeyrek ile aynı) ve Kıta Avrupası’nda yüzde 6 (önceki iki çeyrek ile aynı) arttı.

Raporda öne çıkan kimi değerli bulgular şöyleki;

Global sabit değer sigortası meblağları, bundan evvelki çeyrek ile tıpkı biçimde 2022’nin üçüncü çeyreğinde de ortalama yüzde 6 arttı. Sorumluluk sigortaları fiyatları, evvelki çeyrekteki yüzde 6’ya kıyasla ortalama yüzde 4 arttı.

Global Sigorta Piyasası Endeksi birinci kere siber sigorta datalarını finansal ve profesyonel sigortalardan ayırarak yayınlıyor. Global olarak, siber sigorta meblağları üçüncü çeyrekte yüzde 53 arttı. En büyük siber sigorta pazarları olan ABD ve Birleşik Krallık’ta fiyatlar sırasıyla yüzde 48 ve yüzde 66 arttı. bundan evvelki çeyrekte bir daha sırasıyla yüzde 79 ve yüzde 68 artış görülmüştü.

Siber sigorta datalarının hariç tutulması kararı 2017’den bu yana birinci kere, finansal ve profesyonel sigortalardaki genel fiyatlar ikinci çeyrekteki yüzde 16’lık artışa kıyasla (bu sayı siber sigorta fiyatlarını da içeriyordu), üçüncü çeyrekte yüzde 1 düştü.

Enflasyon telaşları niçiniyle sigorta bedeli değerleme konusu, yenileme sürecinde sigortacılar için bir odak noktası olmaya devam ediyor.

Rapor sonuçlarını pahalandıran Marsh Türkiye Eş CEO’su Yeşim Aksüt, şunları söylemiş oldu: “Küresel iş ortamı, müşteriler için güçlü olmaya devam ediyor. Devam eden enflasyon ve jeopolitik istikrarsızlık tüm kesimleri etkiliyor. Bu değişken ortamda mümkün olan en düzgün sonuçları elde etmek için müşterilerimizle yakın bir biçimde çalışmaya devam ediyoruz. Ayrıyeten alternatif tahliller de dahil olmak üzere riskleri hakikat pahalandırmak ve ele almak için mevcut tüm seçenekleri müşterilerimizle birlikte gözden geçiriyoruz.”