İMSAD: İnşaat gereçleri sanayi üretimi 3. çeyrekte yüzde 3,4 azaldı

Yahya

New member
Türkiye İMSAD, yapı kesimi ve iktisat etrafları tarafınca dikkatle izlenen Aylık Dal Raporu’nun kasım ayı sonuçlarını deklare etti. Yılın birinci iki çeyreğinde yükseliş kaydeden inşaat materyalleri sanayi üretimi, temmuz, ağustos, eylül aylarında üst üste düşerek 3. çeyreği yüzde 3,4’lük kayıpla tamamladı. Yılın birinci 9 ayında ise inşaat materyalleri sanayi üretimi geçen yılın tıpkı periyoduna göre yüzde 0,8 büyüdü. Raporda ayrıyeten inşaat bölümüne ait 3. çeyrek sonuçlarının büyüme verisi ile ayrışmasına dikkat çekildi.

İnşaat materyali endüstrisinin çatı kuruluşu Türkiye İMSAD tarafınca hazırlanan Aylık Dal Raporu’nun ekim ayı sonuçları belirtildi. Raporda, inşaat bölümünün öbür iktisadi faaliyetlerdeki büyümeye rağmen 2022 yılı üçüncü çeyreğinde geçen yılın birebir periyoduna nazaran yüzde 14,1 küçüldüğü belirtilerek 2021 yılının üçüncü çeyreğinden başlayarak son 5 çeyrektir küçülme yaşadığı açıklandı. İnşaat harcamaları üçüncü çeyrekte cari fiyatlarla geçen yılın tıpkı devrine nazaran yüzde 113,4 artarak 512,5 milyar TL olarak gerçekleşti. Artışın tamamı fiyat ve maliyet artışlarından kaynaklanırken, enflasyonist tesirin kuvvetlendiği izlendi.

Raporda, inşaat kesimine ait açıklanan küçülme bilgileri ile alandaki gelişmeler içinde uyumsuzluğun daha bariz hale geldiği vurgulandı. İnşaat dalının kendi iç dinamiklerindeki ezalar devam ederken 2020 yılından itibaren inşaat ve konut bölümüne verilen takviyelere karşın bölümün büyümeye geçişinin gerçekleşmediği açıklandı. Yılın üçüncü çeyreğinde iktisatta yüzde 3,9 büyüme yaşanırken inşaat dalının yüzde 14,1 küçüldüğüne dikkat çekildi. İkinci çeyrekte ise iktisat yüzde 7,7 büyürken inşaat dalının güncellenen bilgi ile yüzde 9,9 daraldığı vurgulandı.

İnşaat materyalleri sanayi üretimi 3. çeyrekte yüzde 3,4 azaldı

2022 yılı birinci çeyrekte yüzde 4,4, ikinci çeyrekte ise yüzde 2,1 oranında artış gösteren inşaat materyalleri sanayi üretimi de uzun müddet daha sonra üç ay üst üste gerileme kaydederek temmuz, ağustos, eylül aylarını kapsayan 3. çeyrekte yüzde 3,4 daraldı.

Yılın birinci dokuz ayında inşaat gereçleri sanayi üretim artışı geçen yılın tıpkı periyoduna nazaran yalnızca yüzde 0,8 olarak gerçekleşti. Yılın birinci dokuz ayında 13 alt dalda üretim geçen yıla nazaran artarken, 9 alt dalda üretim geriledi.

2022 yılının birinci dokuz ayında en yüksek üretim artışları seramik kaplama materyallerinde yüzde 28,4, plastik inşaat materyallerinde yüzde 18,7, birleştirilmiş parke ve yer döşemeleri ile seramik sıhhat gereçlerinde yüzde 16 oranında gerçekleşti. Düz cam ve yalıtım camı üretimi yüzde 13,7 yükseldi.

Buna rağmen yılın birinci dokuz aylık devrinde demir çelik radyatör üretiminde yüzde 14,3 ve tuğla ve kiremit üretiminde yüzde 15,1 gerileme yaşandı. Çimento üretimi yüzde 4,2 ve hazır beton üretimi yüzde 4,9 geriledi.