İran rejiminden protestoculara “af”

Fergus

New member
İran’da ortalarında Mahsa Amini şovlarıyla kontaklı olanlar dahil on binlerce tutuklu ve hükümlü için af ve ceza indirimi sonucu alındı. Ülkenin resmi ajansı IRNA’ya nazaran, İran başkanı Ali Hamaney, Yargı Erki Lideri Gulam Hüseyin Muhsin Ejei‘inin ihtilalin 44. yıl dönümü ötürüsıyla af ve ceza indirimi çıkarılmasına ait teklifini kabul etti.

Hamaney’in kabul ettiği af teklifi uyarınca, sonuncusu 22 Şubat 2019’da olmak üzere daha evvel çıkarılan geniş çaplı aflardan farklı olarak birinci kez yargılama basamağındaki sanıklar da af ve ceza indiriminden faydalanacak.

Hamaney aleyhine slogan atan, yazı yazan yahut toplumsal medyada bu tıp paylaşımlarda bulunanlar da af kapsamına girecek.

Söz konusu aftan, “yabancılar için casusluk, yabancı istihbarat servisleriyle direkt temasta bulunma, muharebe hatası sürece, taammüden adam öldürme yahut yaralama, askeri yahut kamu tesislerini tahrip ve kundaklama, yıkıcı kümelere mensubiyet” üzere kabahatlerden karar giyenler ile ikiden çok sabıka kaydı bulunanlar faydalanamayacak.

Aftan faydalanacak kişi sayısı yargı makamlarının yapacağı kıymetlendirme daha sonrası netleşecek.

İran’daki gösteriler

İran’ın başşehri Tahran’da 13 Eylül 2022’de “ahlak polisi” olarak bilinen İrşad devriyeleri tarafınca gözaltına alındıktan daha sonra gördüğü şiddet niçiniyle hastaneye kaldırılan 22 yaşındaki Mahsa Amini 16 Eylül’de hayatını yitirmişti.

Amini’nin vefatı üzerine memleketi Sakkız’da 17 Eylül 2022’de başlayan şovlar, ülke geneline yayılarak idare aykırısı protestolara dönüşmüştü.

Ülke genelinde aylar süren şovlarda 10 binden çok kişi gözaltına alınmıştı. Protestolar niçiniyle 1000’in üzerinde kişi yargılanırken 4 kişi idam edilmişti.

Norveç merkezli İran İnsan Hakları Örgütü (IHR), 9 Ocak’ta yayımladığı raporda, Amini’nin vefatı daha sonrasında başlayan şovlarda emniyet güçlerinin müdahalesi kararı 481 protestocunun öldüğünü aktarmıştı.