İran’da tutuklananların sayısı artıyor

Fergus

New member
AFP’nin aktardığı habere nazaran, 2009 seçimlerine reaksiyon olarak yapılan protestolara katılıp cezaevine giren ve son senelerda tekraren tutuklanan aktivist Majid Tavakoli, ağabeyinin Twitter’dan yaptığı paylaşıma nazaran, evvelki gece konutundan alınarak tutuklandı. Tavakoli’nin tutuklanması, rejimin en önde gelen eleştirmenlerinden biri olan siyasi aktivist Haşmetullah Tabarzadi‘nin İsfahan’da tutuklanmasından iki gün daha sonra gerçekleşti.

Bilinmeyen bir yerde

Ekonomi muhabiri Fatemeh Rajabi de tutuklananların içinde. Women in Journalism’in yaptığı açıklamaya nazaran Rajabi’nin, İran polisinin konutuna baskın düzenlemesinin akabinde nerede olduğunun bilinmediği ve bunun güvenliği ismine büyük telaşlar doğurduğu açıklandı. Feminist aktivist Atna Daemi, Twitter’dan kız kardeşi Hania Daemi ve eşi Hüseyin Fathi‘nin gözaltına alındığını duyurdu. Daemi’nin ailesi, Atna’nın başörtüsü takmayı reddettiği için gözaltına alındığı sırasında darp edildiğini söylemiş oldu.

Rejim aleyhine propagandadan tutuklandı

Güvenlik güçleri ayrıyeten önde gelen reformist aktivist Muhammed İstek Celayipur‘un meskenini basıp Jalayipour’u bilinmeyen bir yere götürdü. İhtilal Muhafızları’na bağlı Fars Ajansı, Jalayipour’un ‘ulusal güvenliği tehdit’ ve ‘rejim aleyhine propaganda’ yapma cürmünden tutuklanarak cezaevine gdolayıldüğü belirtti. Ayrıyeten güvenlik güçleri, önde gelen bir öğrenci kümesi olan Huda ve Zehra Tevhidi’ndeki aktivistlerin konutlarına de baskın düzenledi.

Video yayınladı

Aktivist Hüseyin Ronaghi, Londra merkezli “Iran International” kanalına açıklama yaparken meskenine güvenlik nazaranvlilerinin geldiği, internette yayınlanan görüntüde telaşlı görünen Ronaghi’nin röportajın devam etmesi konusunda ısrar ettiği görülüyor. Görüntüde, Amerikan gazetesi “Washington Post”a yazılar yazan ve söz özgürlüğü protestolarına katılan Ronaghi’nin binanın otoparkından kaçmayı başardığı, çabucak sonrasında bilinmeyen bir yerden bir görüntü iletisi yayınladığı belirtiliyor.

İlk duyuranlardandı

Günlük “eş-Şark” gazetesi, toplumsal medya hesabından muhabiri Nilüfer Hamedi‘nin de tutuklandığını bildirdi. Hamdi, şuuru kapalı bir biçimde hastanede yatarken ziyaret ettiği Mahsa Amini’nin trajedisine dikkat çeken birinci gazeteciler içindeydı. Öte yandan güvenlik güçleri Şark gazetesinden feminist aktivist ve gazeteci Fatima Racabi‘yi de gözaltına aldı.

2017 ve 2019 protestolarında dikkat çekmişti

Gazetecileri Muhafaza Cemiyeti, 2017 ve 2019 protestoları sırasında fotoğraflarıyla dikkatleri üzerine çeken foto muhabiri Yalda Moaiery‘nin bu hafta Tahran’daki protestolarda gözaltına alındığını deklare etti. Aktivistler ve insan hakları derneklerine nazaran gözaltı kararları Alireza Khoshbakht, Ruhollah Nakhaee, Elaha Mohammadi, Mojtaba Rahimi ve Mesud Kordpour da dahil olmak üzere birfazlaca gazeteciyi kapsadı.

Profesör de var

Son günlerde kimi akademisyenler ile öğrenci derneklerinin üyeleri de gözaltına alındı. Gözaltına alınanlar içinde Gülistan eyaletinde üniversite profesörü olan Abbas Bagheri ve feminizm konusunda çalışmalar yapan Mansoura Mousavi de bulunuyor. Öteki taraftan BBC Farsça, bayan hakları konusunda çalışan belgesel imalcisi Mahnaz Mohammadi‘nin gözaltına alındığını bildirdi. Kanal ayrıyeten Kürt Birleşik Cephesi Genel Sekreteri ve sivil aksiyoncu Syawush Hayati‘nin tutuklanmasına da dikkat çekti.

Tutuklanan birtakım isimler şu biçimde

Gazetecileri Muhafaza Komitesi’ne (CPJ) nazaran de tutuklanan birtakım gazetecilerin isimleri şu biçimde:

  • Amini’nin hastaneye kaldırılışını bildiren birinci gazeteciler içinde yer alan Nilüfer Hamedi.
  • Foto Muhabiri Yalda Moaiery.
  • Siyasi Muhabir Mojtaba Rahimi (Öldürülen birkaç protestocu hakkında tweetleri takiben Kazvin kentindeki konutunda tutuklandı).
  • Siyasi yorumcu ve köşe müellifi Majid Tavakoli.
  • Kürt Mukrian Haber Ajansı’nın genel yayın direktörü Mesud Kordpour.
  • Siyasi yorumcu, Köşe Müellifi ve Bayan Sıkıntıları Muhabiri Iman Behpasand.
  • Kültürel ve Politik Köşe Muharriri Behzad Vafakhah.
  • Dış Siyaset Muhabiri Ruhollah Nakhaee.
  • Siyasi Muhabir Alireza Khoshbakht.
  • Siyasi Muhabir Zahra Tohidi.
  • Ekonomi Muhabiri Fatemeh Rajabi.