İspanya’da siyasi kriz: Katalanlara yönelik ‘casusluk’ savı

Fergus

New member
İspanya’nın doğusundaki Katalonya’nın özerk idare hükümeti, Katalan siyasetçilerin ve niyet liderlerinin İspanya İstihbarat Merkezi (CNI) tarafınca yasa dışı formüllerle takibe alındığı argümanları açıklığa kavuşup, sorumluların ortaya çıkarılmasına kadar İspanya hükümeti ile siyasi bağlarını sınırlayacağını ve mevzuyu yargıya taşıyacağını deklare etti.

İsrail şirketi NSO Group tarafınca geliştirilen “Pegasus” isimli casus yazılımla 60’tan fazla Katalan siyasetçinin ve fikir başkanının takibe alındığı argümanlarıyla ilgili tartışmalar İspanya’da ana gündem unsuru olmaya devam ediyor.

olağanüstü toplanan Katalonya özerk hükümeti, yaptığı açıklamada, “siyasi skandal” olarak tanımladığı sözkonusu yasadışı takip olayına karşı İspanyol hükümetinin şu ana kadar verdiği reaksiyonun “tamamen yetersiz olduğunu ve Katalonya ile merkezi hükümet içindeki inancı önemli biçimde tehlikeye attığını” vurguladı.

Savların açıklığa kavuşmasını ve sorumluların ortaya çıkarılmasını talep eden Katalonya Özerk Hükümeti, bu olana kadar merkezi hükümetle siyasi alakaları taban seviyeye indirme sonucu aldığını duyurdu.

Pegasus siber casusluk yazılımıyla ilgili İspanyol devletinin yaptığı her türlü mukaveleye erişim hakkını Bakanlar Konseyinden talep eden Katalan hükümeti, “Bu kitlesel teknolojik casusluk olayını açıklığa kavuşturmak için her seviyede ve her durumda gerekli yasal süreçler teşvik edilecektir” açıklamasında bulundu.

‘Takip bireye özel ve yargı denetiminde yapıldı’

Öbür yandan El Pais gazetesi, İspanyol istihbarat ünitesi kaynaklarına dayandırdığı haberinde, Katalan önderlerin Pegasus sistemiyle takibinin, “kişiye özel ve yargının denetimi altında yapıldığını” savundu.

Haberde, İspanyol saklı servisinin Katalanları yurt dışına çıkışlarında ve internet ortamındaki görüşmelerinde Pegasus sistemiyle takip ettiği, kurumsal hiç bir telefonun dinlenmediği sav edildi.

ABD’nin The New Yorker mecmuasının 18 Nisan’da ortaya attığı ve Kanada’nın Toronto Üniversitesine bağlı siber güvenlik uzmanlarından oluşan Citizen Lab isimli bir araştırma kümesinin datalarına dayandırdığı haberde, 60’tan fazla Katalan siyasetçinin ve niyet liderlerinin Pegasus casus yazılım sistemiyle takibe alındığı ileri sürülmüştü.

Katalonya Özerk Hükümetinin argümanlara ait Meclis’ten araştırma kurulu kurulması ve merkezi hükümetin sorumluları ortaya çıkarması taleplerine koalisyon hükümetinin büyük ortağı Sosyalist Personel Partisi (PSOE) karşı çıkıyor.

PSOE, bahsin CNI ortasında araştırılmasını önerse de Katalonya Özerk Hükümeti bunu yetersiz görüyor.

Mevcut durumda İspanya’da azınlıkta olan koalisyon hükümetine dışarıdan dayanak veren Katalan ve Bask siyasi partiler, casusluk skandalından dolayı hükümeti düşürme mümkünlüğünü vakit zaman lisana getiriyor.

Fakat mümkün bir erken seçimin çok sağcı Vox partisine yarayacağı düşünüldüğünden, hükümetin düşürülmesine yönelik bir teşebbüs şimdilik beklenmiyor.