Nebati: Enflasyon düşecek, yıl sonu hissetmeye başlayacağız

Yahya

New member
Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, “2. Türkiye Çiftçi Zirvesi”nde yaptığı konuşmada, doların tarihi doruğunun akabinde yüzde 80’e dayanan enflasyona dair farklı bir değerlendirmede bulundu. Nebati “Ekonomide sakinliğe yer vermeden vatandaşların alım gücünü artırmaya yönelik çabayı kararlılıkla devam ettiriyoruz. Enflasyonu da yeneceğiz. Yıl sonundan itibaren de bu düşüşü daha net biçimde hissetmeye başlayacağız” dedi.


Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, Sabah Gazetesi tarafınca Hazine ve Maliye Bakanlığı himayesinde, Turkuvaz Medya Merkezi’nde düzenlenen “2. Türkiye Çiftçi Zirvesi”ne katılarak konuşma yaptı.

Mart ayında MÜSİAD’ın iftar programına katılan Bakan Nebati, burada yaptığı konuşmada, “Enflasyon yavaş yavaş yoluna giriyor. Aralık ayından itibaren bu ülkede her ay enflasyonun nasıl düştüğünü daima birlikte goreceğiz ve yürüyeceğiz. İşler daha yeterli olacak” demişti.

TÜİK’in deklare ettiğı son enflasyon datalarına nazaran; Türkiye’de enflasyon her geçen gün artıyor. Dolar/TL ise, an prestijiyle 18,46 düzeyiyle tarihi tepeyi gördü.



“Tahıl koridoru muahedesi birfazlaca ülkenin rahatlamasını sağlamış oldu. Türkiye’de aldığımız tedbirlerle ve bulunduğu ortam prestijiyle bunu hissetmiyoruz. Depolarımızı doldurduk. G20 toplantılarının en kıymetli mevzularından bir tanesi besin güvenliğiydi. Cumhurbaşkanımızın almış olduğu bu inisiyatifle G20 ülkeleri başta olmak üzere dünya önünü gorecek pozisyona erişmiştir.

Pandemi daha sonrasında periyotta gelişmiş, gelişmekte olan ülkeler toparlanamamışken resesyon ve stagflasyonun öne çıktığını görüyoruz. Biz yatırım, istihdam, üretim ve ihracat odaklı Türkiye İktisat Modeli’yle istikrarlı büyüme eğilimini sürdürüyoruz.

Salgın öncesi periyoda bakılırsa istihdamını en çok artıran ülke Türkiye olmuştur. Ağustos ayı prestijiyle ihracatı 250 milyar doların üzerine çıkardık. Turizm gelirinde rekor kırdığımız 2019’u bu yıl aşarak bu yılın sonunda 40 milyar dolarlık turizm geliriyle kapatmayı hedefliyoruz. Bu hoş gelişmelerin yanında mevcut durumda çözmemiz gerekenlerin başında enflasyon geliyor. İktisatta sakinliğe yer vermeden vatandaşların alım gücünü artırmaya yönelik çabayı kararlılıkla devam ettiriyoruz. Enflasyonu da yeneceğiz. Yıl sonundan itibaren de bu düşüşü daha net biçimde hissetmeye başlayacağız.


karar.com