Nordea: Fed ve piyasalar içinde çekişme devam edecek

Yahya

New member
Piyasalar, enflasyon süratle düştüğü için Fed’in bu yaz faiz oranlarını düşürmeye başlamasını bekliyor. Fed, hala sıkı işgücü pazarının meblağları devasa yükseklikte tutacağından telaş ediyor. Bu gerginliğin yakın vakitte çözüldüğünü görmüyoruz. bu biçimde bono ve tahvil pazarında neler yaşanır?

Fed yetkilileri her gün bize, fed funds faiz oranının daha yüksek olması ve uzun bir süre orada kalması gerektiğini söylemeye devam etse de, yatırımcılar bu sonbaharda birinci faiz indirimi beklentisi ile vadeli piyasalarda faiz oranlarını aşağı itiyor. Riskli varlık piyasaları uzun ve sert bir resesyon konusunda fazlaca telaşlı görünmüyor, bu niçinle uyuşmazlık büyük olasılıkla enflasyon üzerinde. Görünüşe göre yatırımcılar, aylık datalarda istikamet aşağı olduğu sürece yüksek enflasyonu Fed’den daha az sorun olarak görüyor. Yahut, işsizlik oranı artar artmaz Fed’in kamu ve siyasi baskıya boyun eğeceğini kestirim ediyorlar.

Enflasyonun yaza kadar pek süratli düşeceğini biz de kabul ediyoruz, lakin daha “yapışkan” kategorilerin bir daha de Fed’in enflasyon maksadından fazlaca daha yüksek fiyat baskıları üreteceğine inanıyoruz. Ayrıyeten, ekonomik faaliyetlerin biraz daha yavaşladığını nazaranbiliriz, lakin bu işgücü pazarını hakikaten soğutmak için gereken ölçüde değil. Bu niçinle, Fed ile piyasa içindeki görüş farklılığı bir süre daha bizimle kalabilir.


Geçen hafta açıklanan ABD Aralık bilgilerinde, düşen mal meblağları (ardında düşen emtia meblağları ve navlunlar var) yardımıyla manşet TÜFE’yi düşürürken, hizmet enflasyonunun hâlâ yüksek seyreden fiyat artışları ve apartman kiralarındaki geçmiş artışlar niçiniyle yükselmesi Fed’le piyasalar içindeki fikir ayrılığını körükledi.

Kasım ayında yıllık çekirdek enflasyonda birinci düşüşü görmemizden hemilk evvel tahvil faizleri zirve noktasına ulaştı. bu biçimdea kadar, enflasyon çok bir süratle tırmanıyordu ve görünürde durmaya hiç niyeti yoktu. Bu medenle tahvil faizleri fazlaca yükselmiş olsa bile yatırımcılar alıma geçmekten korkttu. Ekim TÜFE raporundan bu yana, yatırımcıların artık yüksek enflasyondan korkmadıkları ve artan negatif “carry” ile tahvil satın almaktan ziyadesiyle memnun oldukları görülüyor (Yüksek kısa vadeli faizden borçlanıp, daha düşük verimli tahvil alıyorlar).

Teknik tahlile bakılırsa, muhtemelen enflasyon korkusu niçiniyle 2022’nin büyük kısmında devam eden tahvil oranlarındaki kuvvetli yükseliş trendi kırıldığı.

Yatırımcılar enflasyonu küçümsese de, Fed yüzde 2’ye kadar düştüğünden emin olmaya kararlı. Bu görüş farklılığı, büyük olasılıkla tahvil piyasalarında dalgalı ve cari dataya çok bağımlı seyre yol açacaktır. Tahvil faiz oranları düşüş trendinde, lakin her şahin Fed yetkilisinin konuşmasıyla yahut beklenenden daha kuvvetli istihdam datalarıyla yükselme tehlikesiyle karşı karşıyalar.

Ek olarak, ağır tahvil taşıma maliyeti, birtakım yatırımcıları hala eğimi negatif olan getir eğrisinin yataya döneceğine dair aldıkları durumlardan vazgeçmeye teşvik edecek. En berbatı ABD DİBS pazarında yabancı yatırımcılardan net tahvil satışı görmeye devam edeceğiz.

EĞER beklentimiz bilakis tahvil faizleri epey yükselirse, enflasyonun 2022’dekinden daha az sorun olduğu meçhul bir dünyada yüksek getiriyi garantilemenin cazibesi, yatırımcıları tahvil almaya yönlendirecek.