Özgürlüğe rejim ablukası sürüyor: İran’da bir bayan gazeteci daha tutuklandı

Fergus

New member
Kadın gazetecinin tutuklanma sebebi hakkında bilgi verilmezken, kız kardeşi Elahe Muhammedi de geçen yıl eylül ayında Mahsa Amini‘nin cenaze merasimini haberleştirmek için Sakkız kentine gitmiş daha sonrasında ise tutuklanmıştı.

İran’da Mahsa Amini’nin cenaze merasimini izledikten daha sonra tutuklanan bayan gazeteci Elahe Muhammedi’nin kendisi üzere gazeteci olan kız kardeşi Elnaz Muhammedi de tutuklandı.

Olayı, “Etemadonline” haber sitesi duyurdu.

Habere göre, “Hem Mihen” gazetesi muhabiri Elnaz Muhammedi, tabir vermek için gittiği başşehir Tahran’daki Meskenin Savcılığında tutuklandı.

Kadın gazetecinin tutuklanma sebebi hakkında bilgi verilmezken, kız kardeşi Elahe Muhammedi de geçen yıl eylül ayında vefatıyla ülkede kitlesel şovlara yol açan Amini’nin cenaze merasimini haberleştirmek için Sakkız kentine gitmiş daha sonrasında ise tutuklanmıştı.

İran Gazeteciler Sendikası, 11 Ocak’ta yaptığı yazılı açıklamada, Mahsa Amini şovlarıyla ilgili oldukları nedeni öne sürülerek yaklaşık 70 gazetecinin gözaltına alındığını, bir kısmının hür bırakılmasının akabinde gözaltındaki gazeteci sayısının 28 olduğunu duyurmuştu.

İran’daki gösteriler

İran’ın başşehri Tahran’da 13 Eylül 2022’de “ahlak polisi” olarak bilinen İrşad devriyeleri tarafınca gözaltına alındıktan daha sonra gördüğü şiddet kararı hastaneye kaldırılan 22 yaşındaki Mahsa Amini 16 Eylül’de hayatını yitirmişti.

Amini’nin mevti üzerine memleketi Sakkız’da 17 Eylül 2022’de başlayan şovlar, ülke geneline yayılarak idare aksisi protestolara dönüşmüştü.

Ülke genelinde aylar süren şovlarda 10 binden çok kişi gözaltına alınmıştı.

Norveç merkezli İran İnsan Hakları Örgütü (IHR), 9 Ocak’ta yayımladığı raporda, Amini’nin vefatı daha sonrasında başlayan şovlarda emniyet güçlerinin müdahalesi kararı 481 protestocunun öldüğünü aktarmıştı.