Oscar ödüllü direktörden Mahsa Amini daveti: Dayanak olun

Fergus

New member
İran’da 22 yaşındaki Mahsa Amini’nin başörtüsü kurallarına uymadığı nedeni öne sürülerek ahlak polisi tarafınca gözaltına alındıktan daha sonra hayatını kaybetmesinin akabinde İran’da başlayan protestolar sürüyor. ‘The Salesman’ (Satıcı) sineması ile 89.Oscar Ödülleri’nde ‘En Yeterli Yabancı Film’ mükafatını alan İranlı direktör Asghar Farhadi İran’daki protestolarla ilgili açıklama yaptı.

Herkesi davet etti: Görüntü, yazı…

Sosyal medyadan yayınladığı görüntü ile sinema dünyasına davette bulunan Farhadi, “Bu görüntü aracılığıyla dünyanın her yerinden tüm sanatkarları, sinemacıları, entelektüelleri, sivil haklar aktivistlerini ve insanlık onuruna, özgürlüğüne inanan herkesi görüntü çekerek, yazarak yahut öbür bir yol ile İran’ın kuvvetli ve yürekli bayan ve erkekleriyle dayanışmaya davet ediyorum. Bu insani bir sorumluluk” dedi.

‘Öfkeyi ve umudu gördüm’

Farhadi’nin açıklamasının tamamı şu biçimde: “Ben direktör Asghar Farhadi. İran’daki son haberleri duymuş ve insan hakları için protestolara öncülük eden ilerici ve yiğit bayan ve adamların imgelerini görmüş olmalısınız. Devletin yıllardır esirgediği sıradan lakin temel haklarını arıyorlar. Bu toplum, bilhassa de bu bayanlar, buraya varana dek çetin ve acılı bir yol katetti. Ve artık bir dönüm noktasındalar. Onları yakından gördüm. Birçok fazlaca genç, 17-20 yaşında. Sokaklardaki yürüyüşlerinde yüzlerindeki öfkeyi ve umudu gördüm. Onlara derin bir hürmet duyuyorum. Maruz kaldıkları tüm vahşete karşın özgürlük gayretlerine ve kendi yazgılarını seçme haklarına derin hürmet duyuyorum. Ülkemin kuvvetli bayanlarıyla gurur duyuyorum ve samimiyetle, gayelerine ulaşmalarını umuyorum.

‘Umudu daha da güçlendirilebilir’

“Bu görüntü aracılığıyla dünyanın her yerinden tüm sanatkarları, sinemacıları, entelektüelleri, sivil haklar aktivistlerini ve insanlık onuruna, özgürlüğüne inanan herkesi görüntü çekerek, yazarak yahut öteki bir yol ile İran’ın kuvvetli ve mert bayan ve erkekleriyle dayanışmaya davet ediyorum. Bu insani bir sorumluluk. İranlıların bu hoş ve büyük amaca ulaşma umudu daha da güçlendirilebilir. Bayanların, daha âlâ bir yarın için en kıymetli dönüşümlerin temellerini atacağından kuşkum yok.”

Ghobadi’de de davette bulunmuştu

Farhadi’dilk evvel İranlı direktör Bahman Ghobadi de Türkiyeli sanatkarlara davette bulunmuştu. Ghobadi, “Şu an dayanağınız sivil protestolarda harikulade bir tesir yaratabilir. Lütfen İranlıların yanında durun. Şayet İran’daki sanatkarlar sizin sesinizi duyarsa kendi insanlarını desteklemek konusunda daha yavuz olacaklar” demişti.